onsdag 12 maj 2010

Religiösa Judiska familjer

Religiösa judiska familjer håller sina egna urgamla traditioner. Män och kvinnor brukar gifta sig när de är ganska unga. Ofta händer det innan de fyller tjugo år. Vigseln sker utomhus under en slags tält som kallas ”kupah” och i vigselakten, placeras ett glass på golvet efter välsignelser och brudgummen trampar på det och krossar det.

Ortodoxa judar firar bröllopet på ett särskilt sätt. I matsalen ställs upp en hög gardin som delar rummet i två halvor. Män och pojkar sitter i en halva och kvinnor och flickor i den andra halven. Målet består av en riktig bankett. Efter måltiden, flyttas borden utmed väggarna och män dansar med män och kvinnor med kvinnor. Musiker spelar gamla musikstycken i öst europeiska stilen; ett typiskt band består av en fiolspelare, dragspelare, klarinettspelare och trumslagare. Mycket brännvin drickes och männen blir mycket fulla som är helt ovanligt bland judar.

Eftersom det unga paret oftast är fattigt brukar de bo i dåliga omständigheter. Ibland är ortodoxa judar mycket rika. Några få blir affärsmän och handlar diamanter, eller guld, men de flesta förblir fattiga hela livet. Fruar är förbjudna att visa sitt hår utom för sina män och använder bara peruker. Att ha samlag med sin fru är en helig sak för ortodoxa judar och par gör det varje sabbat på fredag kväll. Resultatet är att de brukar skaffa många barn – oftast mellan sex och tio. Ingen vet varför men det verkar som de flesta barnen är pojkar.

Trots att ortodoxa judiska familjer brukar förbli fattiga verkar de vara lyckliga. Hemma fruar har det inte så svårt som man kanske skulle tro, eftersom de äldre barnen tar hand om de yngre, och hjälper till med hushållsarbete: städning, bäddning, diskning, och så vidare. Det är mycket ovanligt att ortodoxa par skiljer sig.

Å andra sidan är ortodox äktenskap inte alltid ett paradis. Judar äter bara ”kosher” mat: det betyder särskilt kött och fisk. Fläsk, kanin och skaldjur är förbjudna, samt kryp. Och det orsakar ett stort problem eftersom det är nästan omöjligt att rensa sallad. Resultatet är att ortodoxa judar äter mat som saknar alla vitaminer som behövs och deras mat är inte hälsosam. Ortodoxa judar har för vana att deras pojkar studerar för mycket inomhus och det är inte hälsosamt heller.
Ett annat problem är att kvinnor fortsätter att skaffa barn efter de har fyllt 40 år. Det betyder att de yngsta barnen ofta föds handikappade vilket betungar familjer.

Bland ortodoxa judar finns det förstås ingen plats för homosexuella män eller kvinnor. Vem vet vad hände till dem?

Inga kommentarer:

UK productivity questions

The latest UK productivity figures for the first three months of 2018 are not good, prompting the usual recriminatory comments. However, the...