måndag 2 mars 2020

Invandrare stängde ut ur Sveriges naringsliv

Traditionellt fick invandrare tillträde till naringslivet genom själv driva yrke t ex torghandel, skräddare, snickare, heminreddare, rörmakare, där bra språk kunskap behövs inte. Retailjättar som Tesco och Marks and Spencer började som pyttesmå affär och i bodar i torg. Nu är det nästan omöjligt att börja som småskalig egetföretagare - Sveriges skattessystem dvs inkomsskatt, MOMS och arbetgivarensavgift - utan tröskel - knacker dem ner med alla byråcrati, blanketter, och belastning med tilllkostnader. Systemet kunde likaväl har formats för att stänger ut invandrare ur näringslivet - så är effekten.

Häromveckan pratade jag med en skomakare i stan som kommer snart att gå i pension. Fragade varför han inte kunde anställa en ung kille och lära honom yrket så att affären kan fortsätta i framtiden? Sväret var att det skulle kostar för mycket pga skatt, avgift, försäkring, under träningsperioden. Resultatet: en arbetslös kille och trasiga skor gå inte att repareras men måste kastas.

Inga kommentarer:

Ultimate net zero lunacy?

The ultimate net zero lunacy is probably de-carbonising and trying to electrify the entire railway system.  In the first place, the railways...