lördag 6 juni 2009

Öppet hav

Göteborg  with Stena Scandinavica
Öppet hav är den sista av fyra romaner av Annika Thor, som handlar om två judiska flickor under andra världskriget. Flickorna som heter Steffi och Nelli, föddes i Wien av rika föräldrar vars familj hade bott i en fin del av Österrikes huvudstad. Hennes mamma var sångerska på operan och deras pappa var läkare. År 1938, när nazisterna invaderade Österrike skickas flickorna på barntransport och hamnade de i Sverige.

Samtidigt skickades deras föräldrar till ett koncentrationsläger. I början bodde de i Teresienstadt där deras dog mamma av tyfus. År 1943 skickas deras pappa till Auschwitz. Därifrån kunde man inte skicka brev och flickorna hörde inte av honom på två år. I Sverige, bodde båda flickorna i början med fiskar-familjer på en ö i skärgården utanför Göteborg. Nelli, den yngsta flickan, bodde med tant Alma och farbror Sigurd i sex år. Steffi bodde med tant Märta och farbror Sigurd Jansson det första året och sedan flyttade hon till Göteborg för att studera på läroverket och sedan på gymnasium. I början fick henne ett rum i en läkarfamiljs fina lägenhet. Familjen hade bott hos Janssons som sommargäster på ön och Steffi hade tyckt mycket om familjens son som heter Sven. När Steffi flyttade till Göteborg blev hon snart kär i Sven. Av denna anledningen hotade läkaren efter några månader att kasta ut henne. Sedan flyttade hon till en arbetsklass familjen i Majorna, en område i Göteborgs utkant vid stadens gräns.

Berättelsen börjar i maj 1945 när kriget har just slutat och hela staden firar freden. Steffi är nu i högsta klassen i skolan och ska snart fylla 18 år. Hon klarar sina examina med berömliga betyg. Steffi möter Sven på slump och de firar freden tillsammans. Känslorna av kärlek kommer starkt tillbaka. Sven kysser henne. Den är inte hennes första kyss men den första på allvar.

För Nelli har livet blivit annorlunda. Hon är nästan tretton år gammal och kan bara komma ihåg sin familj. Hon vet att Mamma är död och pappa kanske också men det verkar inte ha stark betydelse för henne. Även om han lever skulle hon inte känna igen honom. Hennes egen familj består av tant Alma, farbror Sigurd och deras egna två barn som är nästan syskon. Hon tillhör ön och Sverige trots att hon ser annorlunda ut med sitt mörka hår och bruna ögon. Hon är i den högsta klassen på skolan och vill inte fortsätta. Men hennes vackra röst är ett arv från sin moder. På skolavslutningen kommer hon att sjunga den berömd psalmen ”Den blomstertid nu kommer” och som solist ”I denna ljuva sommartid”. Nelli behöver en ny klänning.

Tanterna och barnen åker till Göteborg för att köpa tyget så att tant Alma kan sy den nya klänningen åt Nelli, som väljer ett mycket dyrt tyg med ett mönster av gula rosenknoppar. Tant Alma stämmer med det eftersom hon vet att det kanske blir den sista klänningen hon får göra åt henne. Men när dagen kommer kan Nelli inte sjunga. Hon vill inte sjunga och har ätit krita så att hennes röst ska bli hes. Hon har hört att tant Alma och farbror Sigurd ska skicka henne till ett barnhem nu när kriget är slut och har blivit rädd och arg.

Steffi har bara få vänner. Vera var hennes klasskamrat på ön och efter hon blev gravid flyttade tillbaka till ön och gifte sig med Rikard. Nu har hon två barn. Och framför allt, förstås, Sven. Judith är den judiska flickan som hon kände i Wien för många års sedan. Judith är en troende jude och stolt över sitt judiska ursprung. Hon vill inte bryta judiska lagar till exempel hon vill inte äta fläsk. Däremot vet Steffi inte så mycket om sin religion. Ibland blir Judith chockad av Steffi eftersom det verkar som om hon bry inte sig om judendomen. Judith vill inte fira att kriget är slut. Hennes liv kommer aldrig att bli som vanligt igen. Hennes föräldrar och hennes syster Edith har antagligen dött i ett koncentrationsläger. Hennes enda möjlighet är att åka till Palestina och bor där med sina två bröder. Det är liksom för Steffi men hon bär det på ett annat sätt. Kanske har pappa överlevt. Kanske inte.

Flickorna gör efterforskningar genom judiska församlingen i Göteborg. De fyller i formulär med släktingars uppgifter som skickas till olika länder. Sedan kan de bara vänta på svar. Efter en tid får både Judith och Steffi svar från Polen. ”Ej återfunnen” säger brevet. Judith tror att det bästa är att leta själva.

En månad efter krigets slut kommer ett fartyg från Lűbeck lastad med människor från koncentrationsläger som ska skickas till sjukhuset i Uddevalla. Nästa helgen på lördagen cyklar Judith och Steffi till Uddevalla och tältar utanför staden. På söndagen besöker flickorna sjukhuset och ber om information av sköterskan. Hon letar i registret. Judiths syster Edith är där. Men hon är allvarligt sjuk av tuberkulos. De träffas. På vägen ut träffar de en man som känner Steffis pappa. Mannen säger att han hade försvunnit på marschen från Auschwitz mot Tyskland.

En vecka senare dör Edith. Judith bryter samman och skickas till psykiska sjukhuset. Steffi hälsar på Judith efter en kort tid men Judith är verkligen någon annanstans. Den beslutsamma Judith som hon kände är borta.

I juni börjar arbetar Steffi på sjukhuslaboratoriet. Hon träffar Sven ganska ofta. Ibland dricker de kaffe på något konditori eller går ut på restaurang. En kväll bjuds Steffi till Svens lilla lägenhet. Där samtalar de. Steffi vill att Sven ska ligga med henne. I början är Sven motvillig med till slut gör han det. Steffi vill gifta sig med Sven.

På ön kommer en familj som sommargästar hos tant Alma. Frun är konstnär som heter Carita Borg. Hon tycker mycket om Nelli och vill måla henne, klädd i den gulblommiga klänningen med Caritas lilla pojke i hennes famn. Nelli sitter framför Carita.i många timmar med en docka i famn som föreställer barnet. Nelli får inte ser tavlan. Inte före vernissaget i september kommer hon att titta på den.

Men livet kan inte fortsätta på samma spår. Ett brev kommer från Amerika skrivet av faster Emilie, som erbjuder flickorna att bo med hennes familj. Steffi skulle resa och fortsätta sina studier till läkare. Nelli vill inte flytta från sitt hem och sina vänner. Hon känner sig nästan svensk och älskar sin fosterfamilj. Och Steffi vill inte lämna Nelli ensam. Dessutom älskar hon Sven.

Vad händer? Blir Judith frisk igen? Har pappa överlevt? Flyttar flickorna till Amerika? Gifter Steffi sig med Sven? Läs boken!

Inga kommentarer:

UK productivity questions

The latest UK productivity figures for the first three months of 2018 are not good, prompting the usual recriminatory comments. However, the...