måndag 7 april 2008

Sveriges välfärdssamhället hotas

Sveriges välfärdssamhället hotas därför att skatterna redan är för höga och pengarna räcker inte. Systemet är bra men det kostar för mycket. Många personer kan inte tjäna så mycket som de får a-kassa. Varje år kostar det regeringen mer. Om de arbetslösa arbetar, blir de ofta fattigare. Varför arbeta, frågar de? Man kan inte lägga skulden på dem om de inte vill arbeta. De lär vara så att 20% av svenskarna är arbetslösa men enligt regeringen är det bara 5%.

I Storbritannien också. Det finns många som är sjuka men kan arbeta. Och många som får a-kassa och arbetar också. De fuskar. De arbetar som målare eller snickare, städerskor och så vidare. Eller säljer knark. Eller går in för brott. Regeringen försöker att hindra fusket men verkligen är det omöjligt.

Det finns större fusk men det är legalt. Och större brott, till exempel finansiell brott som polisen knappt kan förstå. I Tyskland skickar rika människor sina pengar till Lichtenstein för att slippa skatt. I Storbritannien skickar man pengar till Jersey eller Caymanöarna och betalar nästan ingenting. Man kan bo i Monte Carlo och pendla till sitt arbete i London tre gånger i veckan. Sedan är man skattbefriad. Men kvinnor som arbetar som städerskor och bara tjänar ett hundra pounds i veckan skickas till fängelse om de inte deklarerar. Och om de gör det, för dem mindre än sin a-kassa. Det är inte rättvist. Systemet är helt dumt.

Egentligen, det största problemet är skattsystemet. Det är felaktigt. Min farbror är revisor. Han vet allt om hur man kan slippa skatt och betalar nästan ingenting. I sitt kontor det finns en hel vägg med bokhyllar fylldes av böcker om hur man kan slippa skatt. Men hans klienter är mycket rika. Inga är städerskor. De tvingas att betala allt. De slipper ingenting. Eller de skickas till fängelse. Varför har vi ett sådant dumt system?

Den rikaste manen i Sverige är Ingvar Kamprad. Men han bor inte i Sverige på grund av Sveriges skattsystem. Han bor i Schweiz istället. Min grannes syster bor också i Schweiz. Hon är väldig rik. Hon äger en stor gård i Västra England. Och skogar. Och stora lägenheter i Londons centrum. Och en lägenhet i Schweiz. Hon och hennes man jagar i sina skogar och åker skidor i Schweiz. Jag tror att de betalar nästan ingen skatt till brittiska regeringen. Och det är helt legalt. Kvinnan som städar deras kontor betalar mer, kanske.

Vad kan man göra?

Man kan inte göra någonting. Därför att skattsystemet är tråkigt att prata om. Därför att människor vill inte tänka på det. Men det är viktigt. Det förorsakar många stora problem. Till exempel den nuvarande finansiella krisen.

SEE ABOVE FOR ENGLISH

Inga kommentarer:

Swansea Bay barrage dropped

This project sounds like one of those environmentally friendly schemes which is almost certainly just the opposite. Just a few of the doubts...